Rosana Cañamás: “Sempre m’ha agradat ser professora, em motiven els alumnes per a continuar donant classe tots els dies”

50 visitas

Rosana Cañamas és una professora de valencià que porta alguns anys treballant a l’IES Henri Matisse de Paterna i ens dóna el seu punt de vista sobre l’educació i la seua experiència com a docent al nostre centre

 • Quina carrera vas estudiar?

Jo vaig estudiar Filologia Anglesa.

 • Quant de temps portes donant classes?

Porte ja 14 anys. 

 • On vas començar a treballar com a professora?

A Manises, a l’IES Ausias March.

 • Quan vas arribar a l’IES Henri Matisse?

Fa quatre anys. 

 • T’has trobat amb alumnes molt conflictius? Com has treballat amb ells?

Sí, vaig trobar el primer any alumnat difícil, però jo pense que, de vegades, els alumnes actuen des de les seues circumstàncies familiars i personals que, de vegades, no son fàcils. Pense que no hi ha cap alumne roí. Sempre he fet molta “teràpia” amb ells. I he intentat realitzar projectes perquè hi ha alumnes que els costa motivar-se. El nostre és un treball que necessita molta empatia, generositat i actitud positiva. Si tu confíes en ells, a la llarga, acaben confiant en nosaltres.

 • Sempre t’ha agradat ser professora? Què et motiva per a ser mestra i per a donar classe tots el dies?

Sí, sempre m’ha agradat ser professora. Em motiven els alumnes per a continuar donant classe tots els dies i crec que gràcies a vosaltres jo també aprenc coses diariament.

 • Què és el que menys t’agrada del teu treball? I el que més?

De vegades, és la part de burocràcia que hem de fer els professionals de l’ensenyament. Afortunadament, no tot és roí. El que més m’agrada és estar amb vosaltres i interactuar amb els alumnes i que ells m’expliquen les seues motivacions, expectatives, les seves necessitats, etc.

 • Milloraries algun aspecte del teu treball?

Milloraria l’aspecte de les noves tecnologies, reconec que soc un poc negada per a elles, però m’he de posar les piles perquè hem de comptar amb elles sí o sí, no podem treballar com fa deu anys, perquè hem de canviar i acostumar-nos a les noves tecnologies. Que hem d’utilitzar el mòbil o la tauleta, doncs l’utilitzarem, però sempre amb un ús productiu i acadèmic.

 • És complicat donar classe amb la covid-19?

És molt complicat amb la mascareta i estar amb estors i sí que resulta molt complicat, però bé, són circumstàncies que passaran.

 • Què és el que més t’agrada fer en la teua vida personal?

Llegir, estar amb la meua gent, escoltar música, parlar.

 • Tens algun repte per complir en la teua vida?  

Sí que tinc reptes, m’agradaria poder treballar amb gent que estiga en el límit, dedicar-me a gent que de veritat necessite ajuda i tindre la vocació suficient o la actitud i la preparació que cal.

 • Fes-nos una recomanació d’algun llibre que ens puga agradar.

Jo recomanaria l’autor Dario Fo.

 • Tens alguna afició? Quina?

M’agrada fer esport, la música, de tant en tant pintar.

 • T’agradaria donar classe en algun institut privat? 

No, sempre he preferit l’educació pública i m’agradaria treballar en un centre on la majoria foren alumnes amb marginació social, és com un repte personal.

 • Què va ser el que et va impulsar per a donar clases a l’instituts en lloc de treballar en primària o la universitat? 

És perquè esteu en una etapa que necessiteu, pregunteu, esteu marcant una sèrie de dubtes, vos esteu qüestionant la vostra identitat i es una etapa que també em commou, em fascina i crec que és millor que infantil, primària, batxillerat o la universitat.

Redactors Juniors

, ,
close

El más reciente